Je speelt al tijden met het idee om een bedrijf over te nemen. Nu de kans zich voordoet, wil je deze dan ook met beide handen aangrijpen. Hier komt echter wel heel veel bij kijken. Zeker op financieel gebied zal dit grote gevolgen hebben. Want hoe wil je de bedrijfsovername financieren? Waar moet je eigenlijk allemaal aan denken? In dit artikel zetten we de verschillende mogelijkheden op een rij.
Wat gaat het kosten?
Het is allereerst goed om alvast over de kosten na te denken. Heb je een bedrijf gevonden waar je ongelooflijk veel potentie in ziet? De cijfers kloppen, de markt is gunstig en het gevoel overheerst dat je er écht iets moois van kunt maken? Dan heb je alle reden om enthousiast te zijn. Maar weet wel dat een bedrijfsovername meestal niet zomaar gaat. Hier moet ook een goed bedrag voor neergelegd worden.
Dit geldbedrag overleg je met de huidige eigenaar van het bedrijf. Maar met alleen dit bedrag ben je er nog niet. Houd ook rekening met notariskosten, kosten om te investeren in personeel en middelen. Je wilt het bedrijf immers laten groeien. Grote kans dat je dus zeker in het prille begin extra moet investeren. De kosten lopen dan ook op voor je erg in hebt. Meestal moet je ergens aankloppen om de financiering rond te krijgen.
Geld van een investeerder
Wil je de bedrijfsfinanciering rond krijgen? Dan zijn er verschillende opties. Een van de meest gebruikte opties is geld lenen van een investeerder. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij NLinvesteert. Dit is een platform waar investeerders en ondernemers met elkaar gekoppeld worden.Wellicht ken je zelf ook enkele (oud)-ondernemers. Je zou natuurlijk de stoute schoenen kunnen aantrekken en vragen of zij geïnteresseerd zijn in jouw plannen. Dit levert niet alleen het benodigde geldbedrag op, maar ook de nodige kennis en ervaring om het bedrijf van de grond te krijgen.Houd er wel rekening mee dat sommige investeerders extra nauw betrokken willen worden bij het bedrijf.
Persoonlijke lening
Dan is het ook nog mogelijk om bij de bank aan te kloppen. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om een bancaire lening te krijgen. Je moet echt met een goed plan en de juiste cijfers komen, wil je in aanmerking komen voor een persoonlijke lening. Dan komt het ook nog eens voor dat mensen wel mogen lenen, maar niet aan het benodigde bedrag kunnen komen.
Bij het afsluiten van een persoonlijke lening is het belangrijk om te weten dat de bank eerst een risicoanalyse uit zal voeren. Hoeveel kans van slagen heeft jouw plan op basis van de huidige markt? Hoe hoog is het risico voor de bank? Op basis van deze gegevens, bepalen ze zowel het maximum te lenen bedrag als de te betalen rente. Het kan geen kwaad om met meerdere banken in gesprek te gaan. Soms wil de uitkomst nog weleens verschillen.