In het begin van de 21e eeuw ondergingen veel Europese landen een economische verandering met de invoering van de Euro. Dit betekende dat de oude nationale valuta moesten wijken voor de nieuwe Europese munt. Een aantal bekende munten die werden vervangen door de Euro zijn de Franse franc, de Spaanse peseta, de Italiaanse lire en de Duitse mark. Deze munten hadden elk hun eigen kenmerken en geschiedenis, maar moesten plaatsmaken voor de uniforme Euro.
Franse franc
De Franse franc was lange tijd een belangrijke valuta binnen Europa. De munt werd ingevoerd in 1360 en werd pas vervangen door de Euro in 2002. De franc was genoemd naar de oude Frankische koningen en had verschillende incarnaties gedurende zijn geschiedenis. Met de komst van de Euro verdween de franc uit het dagelijkse leven van de Fransen, maar de herinneringen aan deze munt zijn nog altijd levendig.
Spaanse peseta
De Spaanse peseta was de nationale munt van Spanje sinds 1869. Deze munt heeft vele politieke en economische veranderingen meegemaakt, van de Spaanse Burgeroorlog tot de democratische periode na Franco. In 1999 werd de peseta vervangen door de Euro, hoewel de overgang niet zonder weerstand verliep in sommige delen van het land. Toch is de peseta nu slechts een herinnering aan een voorbije tijd.
Italiaanse lire
De Italiaanse lire was een van de oudste munten ter wereld en werd al gebruikt in de Romeinse tijd. Na de eenwording van Italië werd de lire de nationale munt en bleef dat tot de komst van de Euro in 2002. De lire had een hoge inflatie en werd vaak gebruikt in kunst en cultuur. Met de komst van de Euro verdween de lire uit de Italiaanse portemonnees, maar blijft het een nostalgisch symbool voor velen.
Duitse mark
De Duitse mark was een van de meest stabiele munten in Europa en stond symbool voor de economische kracht van Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitse mark opnieuw ingevoerd en werd het de munt van West-Duitsland. Toen Duitsland herenigd werd, werd de mark ook de nationale munt van het verenigde Duitsland. In 2002 werd de mark vervangen door de Euro, wat voor sommige Duitsers nog steeds wennen is.
Economische integratie
De invoering van de Euro betekende een historische stap voor Europa en zorgde voor meer economische integratie tussen de landen. De Euro werd ingevoerd door de Europese Centrale Bank (ECB), die verantwoordelijk is voor het monetaire beleid binnen de Eurozone. Hoewel sommigen nog steeds heimwee hebben naar de oude nationale munten, heeft de Euro gezorgd voor meer stabiliteit en eenheid binnen Europa.