Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe jouw schade wordt afgehandeld als je dit aangeeft bij de verzekering? Een auto-ongeluk, een lekkage in huis of een huisdier kan immers wel eens wat schade opleveren en een flinke kostenpost met zich meebrengen. De schadebehandelaar zorgt er dan voor dat alles met de verzekering geregeld wordt en jij het bedrag krijgt dat je verdient. Je kan dit beroep echter zelf ook uitvoeren. Er zijn voortdurend vacatures schadebehandelaar te vinden. Jouw carrière een boost geven was nog nooit zo makkelijk. Maar welke werkzaamheden voert deze behandelaar precies uit?
De algemene werkzaamheden van een schadebehandelaar
Een schadebehandelaar is de persoon achter de schermen die de verzekerde objecten, zoals bijvoorbeeld een auto, voor jou onderzoekt en bekijkt wat je terug kan krijgen van de verzekering. In situaties waar er een schade is, kloppen mensen dus bij je aan om een claim in te dienen en niet voor hoge kosten te staan. Als behandelaar onderzoek je de claim van alle verzekerden en bepaal je hoeveel er uitgekeerd wordt om de schade te kunnen herstellen. Hiervoor is in eerste instantie een eerste inschatting nodig. Je verzamelt hiervoor alle details rondom het incident en maakt een rapport op.
Het instellen van een onderzoek
Het is dan van belang dat er een gedegen onderzoek komt naar de claim en de schade waarvoor deze is ingediend. Hiervoor neem je alle verzamelde informatie onder de loep. Je bekijkt de foto’s die de verzekerde jou heeft opgestuurd, verzamelt bewijsmateriaal en raadpleegt eventuele politierapporten die beschikbaar zijn over een ongeluk. De analyse moet ervoor zorgen dat je erachter komt wie verantwoordelijk is voor de schade en welk bedrag er benodigd is. Vanaf dat moment begint het rekenwerk pas echt. Je schat de kosten in van de reparaties, bespreekt alles met experts en gaat in gesprek over de vergoeding. Soms komt hier ook nog een onderhandeling bij kijken.
Wachten op de goedkeuring
Zodra het onderzoek is afgerond en er een goed gesprek is geweest met de verzekerde over de bedragen die nodig zijn voor het herstel, kan de schadebehandelaar groen licht geven voor de uitbetaling. In dit geval krijgt de verzekerde het benodigde geld en kan aan de slag met schadeherstel. Het kan ook zijn dat je tot de conclusie komt dat de verzekerde zelf verantwoordelijk is voor de gemaakte schade. In dit geval wordt er niets uitgekeerd. Dit brengt wel weer een lastig gesprek met zich mee. Communicatieve vaardigheden zijn dus van belang als je dit werk naar behoren uit wilt voeren.
Het belang van een schadebehandelaar
Een verzekerde zit nooit op schade te wachten, en zeker niet de kosten die hierbij komen kijken. Het kan veel stress opleveren, waardoor de verzekerde ook veel over het hoofd ziet. De schadebehandelaar zorgt dat deze stress aanzienlijk vermindert en biedt dus een helpende hand in een moeilijke situatie. De expertise en inzet zorgen dat je snel weer op de been bent en met de afhandelingen kan beginnen.