Hoe maak je bezwaar tegen je WOZ-aanslag?

Hoe maak je bezwaar tegen je WOZ-aanslag?

De Nederlandse overheid bepaalt jaarlijks de waarde van woningen voor de wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet staat beter bekend als WOZ. Op basis van de waarde die wordt vastgesteld, betaal je meer of juist minder inkomstenbelasting en/of gemeentelijke belastingen. Een hogere inschatting van de waarde is dan ook vaak nadelig voor de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Dit is ook de reden dat veel mensen bezwaar maken tegen de waardebepaling die de overheid doet.

Hoe gaat het bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in zijn werk?

Ieder jaar ontvang je een brief met de WOZ-beschikking van de gemeente. In deze brief vind je ook vaak een uitleg over het maken van bezwaar tegen de beschikking. Je moet dit meestal binnen zes weken doen. De brief die je stuurt moet een uitleg bevatten over waarom je het oneens bent met de waarde die is vastgesteld. Je kunt hiervoor een voorbeeld bezwaarschrift WOZ-waarde gebruiken. Heb je meer dan zes weken de tijd nodig? Dan kun je een pro-forma bezwaar indienen, waarin je vermeldt dat je meer tijd nodig hebt.

Na het indienen van je bezwaar, gaat het in behandeling bij de gemeente. Als je geldige redenen hebt opgegeven en je bezwaarschrift voldoet aan de voorwaarden, dan zal de gemeente met een reactie moeten komen. De gemeente is verplicht om je een reactie te geven binnen het kalenderjaar waarvoor je bezwaar maakt.

In sommige gemeenten kun je ook een informeel bezwaar aanvragen. De gemeente stelt dan een taxateur ter beschikking waarmee je samen nog eens kunt bepalen wat de waarde van je woning is. Dit scheelt jou en de gemeente een hoop papierwerk en is dus voor beide partijen een aantrekkelijke optie. Als je het niet eens wordt met de taxateur, kun je daarna alsnog bezwaar indienen. Hier geldt dan wederom dat dat binnen zes weken moet worden gedaan.

Bezwaar afgewezen?

Soms kan het gebeuren dat de gemeente niet met jouw bezwaar akkoord gaat. Of je bezwaarschrift heeft niet aan bepaalde eisen voldoet. De gemeente kan je bezwaar dan afwijzen, maar moet wel toelichten waarom ze dit afwijzen. Je kunt als vervolgstap dan in beroep gaan tegen het besluit van de gemeente. Dit moet wederom binnen zes weken gebeuren vanaf het moment dat je de afwijzing ontvangt.