Je ziet het in iedere onderneming wel terugkomen: zakenrelaties betalen te laat. Als ze überhaupt al betalen. In sommige gevallen is zelfs zo dat er helemaal niet wordt betaald. Dan is er werk aan de winkel. Het is tijd om eens wat extra aandacht te geven aan het debiteurenbeleid.
Maar waar begin je? In dit artikel lees je hoe je het debiteurenbeleid goed kunt regelen. In grote lijnen leggen we uit waar je op zou kunnen letten. Wil je precies weten wat je allemaal kunt doen? Kijk hier voor meer tips en informatie.
Beperk betalings vrijheid
Een eerste manier om het debiteurenbeleid beter aan te pakken, is het nadenken over de betalings vrijheid die je zakenrelaties geeft. Aan de ene kant wil je de relaties niet onder druk zetten en tijd geven om te kunnen betalen, maar aan de andere kant is te veel vrijheid voor jouw onderneming niet gunstig.
Op het moment dat je te lang op het geld moet wachten, kan je zelf in een kwetsbare situatie komen. Voor onder andere je cashflow is het wel zo fijn als er aan de betalingstermijn wordt voldaan. Daarom is het goed om een balans te vinden in de hoeveelheid vrijheid en de betalingstermijn die je geeft.
Krijg je eigen administratie op orde
Een goed debiteurenbeleid, begint ook bij jezelf. Kijk bijvoorbeeld eens goed of jouw onderneming facturen op tijd verstuurt of de voorwaarden goed zijn, en of de administratie klopt. Pas dan heb je voet om op te staan als je naar de zakenrelatie gaat en heb je een duidelijk overzicht van de gemaakte afspraken.
Onderneem actie
Wat daarnaast essentieel is, is om actie te ondernemen als er niet tijdig wordt betaald. Een proactieve houding kan wonderen doen. Ook al is het niet de favoriete bezigheid van veel ondernemers. Als je vooral in het begin bij een zakenrelatie laat zien dat je actie onderneemt als het geld niet binnen komt, kan dat gunstig zijn voor verdere zaken met die zakenrelatie. En kom je er zelf niet uit? Weet dan dat je professionele hulp in kunt schakelen. Zo weet je zeker dat alles in orde is.