Het vervoeren van waardevolle goederen of gereedschap met je bestelbus brengt risico’s met zich mee. Een van de meest kwetsbare plekken van je bestelbus zijn de ramen van de laadruimte. Raamroosters zijn een eenvoudige, maar effectieve oplossing om de laadruimte minder kwetsbaar te maken.
In dit artikel bespreken we de toegevoegde waarde van raamroosters, waar je op moet letten bij aanschaf en geven we tips voor andere hulpmiddelen om de laadruimte van je bestelbus optimaal te beveiligen.
De toegevoegde waarde van raamroosters
1. Bescherming tegen inbraak
Ramen zijn een zwakke plek in elke bestelbus. Inbrekers kunnen gemakkelijk een ruit inslaan om toegang te krijgen tot de laadruimte. Raamroosters maken dit aanzienlijk moeilijker en ontmoedigen inbrekers, omdat ze weten dat het meer tijd en moeite kost om binnen te komen.
2. Bescherming van goederen en gereedschap
Als je waardevolle spullen of gereedschap vervoert, zijn raamroosters essentieel. Ze beschermen niet alleen tegen inbraak maar verminderen ook de kans op schade aan de lading. Roosters voorkomen bijvoorbeeld dat gereedschappen door de ruit vliegen bij een noodstop of botsing.
3. Minder inkijk
Raamroosters beperken het zicht naar binnen, waardoor het lastiger is voor voorbijgangers om te zien wat er in de laadruimte ligt en kan daardoor inbraakpreventief werken.
4. Robuuste uitstraling
Naast functionaliteit geven raamroosters je bestelbus een robuust en professioneel uiterlijk. Dit kan bijdragen aan het imago van je bedrijf als betrouwbaar en goed beveiligd.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van raamroosters?
1. Materiaal en duurzaamheid
Raamroosters worden vaak gemaakt van staal of aluminium. Staal is zwaarder en biedt uitstekende bescherming, terwijl aluminium lichter is en minder gevoelig voor corrosie. Kies een materiaal dat past bij de omstandigheden waarin je de bus gebruikt.
2. Maatwerk of universele roosters
Er zijn zowel maatwerkroosters als universele modellen beschikbaar. Maatwerkroosters sluiten perfect aan op de ruiten van jouw bestelbusmodel, terwijl universele roosters vaak goedkoper zijn maar mogelijk minder strak passen. Let sowieso goed op het voor welk merk, model en bouwjaar het raamrooster is gemaakt dat je wilt kopen. Zoek bijvoorbeeld op ‘Raamrooster Mercedes-Benz Vito 2014’ als je bus uit 2014 komt. Handig: bekijk dit overzicht van alle raamroosters voor bestelbussen om snel het juiste raamrooster te vinden.
3. Bevestigingsmethode
Sommige raamroosters worden vastgeschroefd, terwijl andere met klemmen of speciale lijm bevestigd worden. Schroefbevestiging biedt doorgaans de meeste stevigheid, maar let erop dat de montage het raamkozijn niet beschadigt.
Andere hulpmiddelen om de laadruimte te beveiligen
Naast raamroosters zijn er nog een aantal andere vormen van beveiliging waarmee je de kans op ellende kunt verkleinen. Dit zijn ze:
1. Schuifdeur- en achterdeursloten
Extra sloten op de schuifdeur en achterdeuren bieden een extra barrière tegen inbraak. Deze sloten zijn vaak robuuster dan de standaarddeursloten en lastig te forceren. Voor de schuifdeuren kan je kiezen voor sloten die aan de buitenzijde van de bus worden gemonteerd of aan de binnenzijde. De sloten voor de binnenzijde zijn effectiever, omdat je ze van buitenaf niet ziet zitten.
2. Laadruimte-alarmen
Een speciaal alarm voor de laadruimte detecteert beweging of het openen van deuren. Dit kan direct een melding naar je telefoon sturen of een luide sirene activeren om inbrekers af te schrikken.
3. GPS-tracking
GPS-tracking is natuurlijk niet uitsluitend voor het beveiligen van de laadruimte. Als je bestelbus gestolen wordt, helpt een GPS-tracker bij het opsporen van het voertuig. Sommige systemen kunnen ook meldingen sturen wanneer de bus buiten een bepaald gebied komt. Kortom, een GPS-systeem is enorm waardevol als je bus onverhoopt wordt gestolen.
Goede beveiliging is een must
Het beveiligen van je bestelbus is (helaas) een must geworden door de populariteit van de voertuigen. Kortom, goede beveiliging is een must en kan je niet achterwege laten. Zeker niet als je beseft dat je bedrijf stil komt te staan als je zonder bus komt te zitten.